Aanbevolen post

Mijn politieke programma op 1 A4-tje

Als Geert het kan, kan ik het ook, dacht ik, dus: Samenleven is het alternatief voor ieder-voor-zich-met-het-recht-van-de-sterkste-als-ge...

29 november 2020

Mijn politieke programma op 1 A4-tje

Als Geert het kan, kan ik het ook, dacht ik, dus:
  1. Samenleven is het alternatief voor ieder-voor-zich-met-het-recht-van-de-sterkste-als-gevolg. Politiek is er om het samenleven te regelen, dus om het recht van de sterkste te beperken.
  2. We zetten de term 'overheid' om in 'dienstbaarheid'. Dienstbaarheid voor het algemeen belang. 'Ministers' worden 'dienaar' genoemd, en moeten -net als andere hoogwaardigheidsbekleders- ritueel kniebuigen tegenover een burger.
  3. Bemoeizucht is de bron van alle ellende. Geen mens is superieur aan een ander.
  4. Belasting volgt de behoefte van het algemeen belang. Niet andersom. Niet meer. Niet minder. Anticyclisch economisch beleid komt in de grondwet.
  5. De Dienstbaarheid is per definitie niet dienst-vaardig. Zij stelt noodzakelijke middelen beschikbaar, maar beperkt zich in de uitvoering en regelgeving tot kwaliteitsborging.
  6. 'Zakkenvullen' door carrière-volksvertegenwoordigers is schadelijk. Om het volk evenredig te vertegenwoordigen worden voor elke stemming 150 burgers door loting opgeroepen om hun oordeel te vellen.
  7. Iedereen mag moties en wetsvoorstellen indienen. Vanaf een ondergrens worden die in behandeling genomen.
  8. Voor iedere ambtenaar bij de Dienstbaarheid wordt er één aangesteld ter ondersteuning van de volksvertegenwoordiging.
  9. Zolang het referendum nodig is worden er alleen tegenstemmen geteld. Wie niet opkomt wordt geacht vóór de status quo te zijn.
  10. De regeringsleider, de CdK, de burgemeesters en ook rechters worden direct op hun programma's gekozen.
  11. Het paradijs ligt onder handbereik. Maar de Dienstbaarheid moet de samenleving voorbereiden op de grote omslagen: milieuverandering, verduurzaming, robotisering. Tradities en overerfde cultuur zijn -als aanpassingen aan overleefde omstandigheden- niet per se houdbaar.
  12. Nederland loopt op termijn onvermijdelijk onder water. De Dienstbaarheid bereidt een ordelijke opheffing voor van staat, land en volk.
  13. Elke burger moet 6kW op kunnen (laten) wekken met zon, wind, waterkracht of rest-biogas.
  14. De Dienstbaarheid ziet er op toe dat ieder mensenkind gelijke kansen krijgt.
  15. Vernieuwing, onderzoek, onderwijs en kennisverspreiding zijn algemene belangen van de hoogste orde.
  16. Alle burgers worden onderwijsdienstplichtig opgeroepen, zodra daartoe geschikt, om hun kennis, ervaring en vaardigheden aan volgende generaties door te geven.
  17. Leerplicht wordt uitsluitend ingevuld met de ontwikkeling van eigen talenten van de kinderen. Het verplicht lespakket wordt beperkt tot schrijven en rekenen, maar aangevuld met googleles, samenwerken en hoe-je-je-kinderen-opvoedt.
  18. Zonder directe consumenteninvloed en echt vrije concurrentie is het idee van 'vrije markt' en 'marktwerking' defect. Bij gebrek aan een goed alternatief wordt dat defect hersteld.
  19. Wanneer redelijke keus voor afnemers beperkt is tot 5 aanbieders of minder wordt verdere aangroei van de grootste wegbelast.
  20. Hard werk en ondernemerschap verdient beloning. Maar kapitaalaccumulatie is schadelijk. Daartegen wordt het erfrecht ingeperkt tot troost voor het verlies van de dierbare. Laten erfgenamen zich zelf maar bewijzen, net als ieder ander.
  21. Octrooirecht wordt van een recht omgezet in een vergunning op voorwaarden, om kleine uitvinders èn samenleving echt te beschermen.
  22. Geen partij mag meer macht hebben dan de rest van de gemeenschap. Zeker de helft van elk machtsmiddel moet onder democratische controle staan.
  23. Economische vooruitgang meten we in termen van afname van armoede ipv. groei van bbp.
  24. De Dienstbaarheid biedt voor iedereen een bestaansgarantie. Zowel als voorziening van voeding, kleding, huisvesting, sociale omgang, onderwijs en zorg, als in basisinkomen om die te kunnen kopen. Dit ter vervanging van alle andere sociale uitkeringen
  25. Geld manipuleren is op één of andere manier diefstal. De Dienstbaarheid moet daarom streven naar een eenheid van geld als een ondubbelzinnige waardestandaard. 
  26. Stamverwantschap is de mens eigen maar nationalisme (met grenzen, vlaggen en volksliederen) staat gelijk aan je laten verdelen en overheersen.
    Wij sluiten ons aan bij de grootst mogelijke gemeenschap: die van Europa, de Wereld, het Leven op Aarde.
  27. De Dienstbaarheid steunt bevolkingsgroepen in hun wens naar autonomie.
  28. Wraak is geen recht. Straf mag dus geen wraak zijn, hooguit een correctiemiddel of een beschermingsmiddel.
  29. De opiumwet is bemoeizucht en een bron van criminaliteit. Drugs -waaronder tabak en alcohol- legaliseren en reguleren we.
  30. Criminelen zijn ook mensen. Hun neigingen moeten zij maar botvieren in sectoren waar niemand er verder last van heeft. Bijvoorbeeld in juwelen of oude kunst.
  31. Wie zich laat beschermen wordt vroeg of laat onderworpen door zijn beschermer. Een volkspolitie is dus in het algemeen belang. En een breed gedragen volksleger maar wel één dat 'de oorlog kan winnen'. Geen toys voor de boys.
  32. Terrorisme is bangmakerij. Terrorismebestrijding ook.
  33. In het verkeersreglement komt
    - dat fietsers bij afslaan hun NEUS moeten uitsteken (zodat ze achterom kijken en het stuur vast kunnen houden),
    - en verkeer van LINKS krijgt voorrang ...
  34. Koningschap wordt een betekenisloze titel, de koning een burger als alle andere, eventueel betaald voor zijn ceremoniële diensten.
  35. Godsdienst is een mening en vrijheid van godsdienst scharen we in de grondwet dus onder vrijheid van meningsuiting.

14 november 2020

groei economie, groei

(eerst verschenen als commentaar)

Kapitalisme is het systeem dat komt van van 'laisser faire' - Frans voor 'laten gaan'. En daarmee meteen ook het makkelijkste systeem om in te richten - je hoeft er niets voor te doen. Iedereen vrij laten gaan om een handeltje te beginnen, zo gauw die daar een kans voor ziet.

(Je kunt een handeltje beginnen door iets te verkopen. Een product of een dienst. Bijvoorbeeld een dienst als jouw arbeid. Dat is wat werknemers verkopen.)

Wie een handeltje begint, of werk aanneemt, doet dat om geld te verdienen = winst maken. Want winst is opbrengsten minus kosten. Dus wie winst met z'n/d'r handeltje maakt wordt rijker = ziet z'n/d'r vermogen 'groeien'.

Zodra genoeg handel(tje)s winst maken groeit de 'economie'. Het best zou het zijn als iedereen winst zou maken - welvaart heet dat. De economie groeit dan automatisch mee.

Wil je niet dat de economie groeit dan wil je eigenlijk dat iedereen precies quitte draait. Maar wie wil nou quitte draaien? Dan doe je alles net voor niks. Dan kun je t net zo goed niet doen. (Niet voor geld tenminste.)

Of je wilt -als je niet wilt dat de economie groeit- eigenlijk dat er net zo veel verlies als winst gemaakt wordt. Maar verlies maken kun je maar een tijdje volhouden. Anders dan winst ...

In een niet-groeiende economie krijg je dus onvermijdelijk uitvallers: faillissementen en werkelozen. Daartegenover blijven steeds minder partijen wel winst maken. En hun winsten nemen zelfs toe. Ze worden steeds rijker. Het mechanisme van ongelijkheid draait volop.

Waarom zou je eigenlijk niet willen dat de economie groeit? Omdat we de wereld er mee bederven.
Duh.
Maar dat geldt voornamelijk voor producten. Goederen. Productie van goederen heeft grondstoffen nodig en brandstoffen. Met fabrieken en vervuiling.

We kunnen echter ook diensten verkopen. Mensen blij maken door iets te dóen. Met zo min mogelijk hulpmiddelen, maar wel met handen en hoofd, met hart en ziel, en met lijf en leden. Diensten hebben in principe geen grondstoffen nodig. Daar kun je de economie eindeloos mee laten groeien.

Toevallig hebben we met internet een technologie waarmee je spotgoedkoop spectaculaire diensten kunt leveren.

Maar dan nog ...stuiten we op een andere grens waar we kapitalisme binnen moeten houden

29 juli 2020

geromantiseerde romeinen

Romeinse beschaving?
Zeshonderd jaar keizers heet tegenwoordig afrekeningen in het criminele circuit.

https://twitter.com/Greald/status/1097851955756625920

Ik tel 174 keizers in 592 jaar. Dat is 1 keizer elke 3 jaar en 5 maanden. De meesten zijn onnatuurlijk aan hun eind gekomen.

Mij dunkt dat die beschaving eigenlijk een voortdurend gevecht was. Ieder voor zich, op leven en dood. De dood of de gladiolen, met de 'macht' als enige uitweg.
Een gevecht waar je in verzeild kon raken, gewild of ongewild. Degene die toevallig boven lag werd keizer. Voor zolang het duurde.

Alle heldenverhalen hebben later het beeld vertekend. 'Geromantiseerd'.

22 juli 2020

Groningen

Het begon ooit als dorpje. De ligging op het kruispunt van wateren, aan het einde van de Hondsrug, was gunstig voor de bewoners. Om er simpelweg de voorbijkomende schippers af te kunnen persen. Stapelrecht noemden ze dat.
Het dorpje groeide uit tot een regionale grootmacht waaronder het omringende land zuchtte.

Later vindt deze stad een goede verdienste in de turfhandel. Daarvoor lieten stadse 'veenbazen' het omliggende veen afgraven. De turfstekers die ze het werk lieten verrichten werden het prototype van armoedzaaier.

Tijdens de industriële revolutie groeide Groningen uit tot de graanschuur voor Engeland, omdat landarbeiders daar in fabrieken gingen werken. Hereboeren -en strokartonfabrikanten- werden schathemeltje rijk. Dit keer over de rug van landarbeiders.

Eén en ander kwam allemaal niet ten goede van de onderlinge sfeer.

Al die inkomstenbronnen gingen echter verloren. Nu teert het stadje nog op de universiteit die er indertijd gevestigd werd. De ouderwets zure, narrige Groninger sterft nu uit om plaats te maken voor een bijzonder vriendelijke, jonge en gemoedelijke bevolking.

24 juni 2020

cognitieve dissonantie

Wat we geloven, daar staan we voor. Als de gemoederen oplopen: tot het einde.
"Cognitieve dissonantie" noemen psychologen dat. Het is een eigenschap van mensen.

Maar wat je gelooft is je voor het grootste gedeelte aangepraat.
Verreweg het grootste gedeelte. Al was t maar omdat het ondoenlijk is om alles te fact-checken.
Hoe zelfstandig ben je dan?

Ik heb dus ook cognitieve dissonantie. Niets aan te doen. Eens kijken waar die zit... 

Veel van wat mij verteld is heb ik ook weer verworpen. Sprookjes, Sinterklaas bijvoorbeeld. Het kostte mij niet veel moeite.

Geloof met een grote G wordt met meer nadruk aangepraat gepredikt. Opmerkelijk is dat wie-je-God-is sterk afhangt van waar-je-bent-opgegroeid. 
Het is mij echter niet bijgebracht.
Is het dan gezond verstand dat "Jezus redt" bij mij niet landt?
Ik heb t wel eens geprobeerd, echt, maar waarvan redt ie me dan? Van de "erfzonde"? Dan geloof je dieper in de "erfzonde" dan in Jezus, denk ik dan.

Dan is mij natuurlijk veel verteld op school. Logica leek mij wel een stevig houvast om een wereldbeeld mee op te tuigen.
Niet zelf bedacht hoor, allemaal voorgekouwd. En netjes in het gareel van wetenschap en technologie.
Maar niets slikken voor zoete koek. Echter wel vanuit het geloof dat er altijd een 'logische' verklaring is. Dat alles uit iets anders volgt. Met verhalen van grote namen als Euklides, Newton, Bolzmann, Einstein, Heisenberg (uitgelegd door Susskind), en Darwin, Adam Smith, Herbert Simon, Peter Drucker.
Maar ook dat niets is wat het lijkt (Popper, Gödel).    
Geloof inderdaad.

22 juni 2020

de imperfectie van de grondwet

De wet:
een ratjetoe aan, al dan niet democratisch, gemaakte afspraken
in de context van toen,
met de inzichten van toen 
en met de kennis van toen.

Zo ook de Grondwet.
De Grondwet regelt de omgang van de overheid met zijn burgers. 
Dat is niet vanzelf gekomen. 
Dat kwam omdat men nare ervaringen had met de overheden toen.

De oertaak van de overheid, toen nog stamhoofden en koningen, was bescherming bieden aan het volk. 
Bescherming vooral tegen opdringerige buurvolkeren. 

Daar waren mannen voor nodig die goed konden vechten.
Soms waren dat mannen die best ok waren, maar vaker maakten ze misbruik van hun kracht en macht. 
Ze bepaalden dat hun zonen hun buit en hun voorrechten kregen. En over de eeuwen heen kregen we te maken met families die zich hoger achtten dan andere mensen.
Adel.

Tot de mensen het niet langer pikten en de koningen verdreven. Om de overheid aan banden te leggen verzonnen ze grondwetten.
Grondwetten als oplossing van het probleem toen: garantie van vrijheid.

Nu, met corona, komt het gevaar niet meer van de buren maar nestelt het zich in de mensen. De mensen moeten tegen elkaar beschermd worden. Maar daar is de grondwet niet op berekend.

17 juni 2020

Spiritualiteit

Spiritualiteit gaat voor mij over de wisselwerking tussen mens en kosmos.

Het begint weliswaar met verwondering maar daar moet het niet blijven hangen. 
Mystiek is mooi maar verklaring ook. Mystiek hoeft ook niet te lijden onder verklaring.
Ik nijg naar verklaring.

Dan: de mens en zijn kosmos. Waarom de mens? Omdat we toevallig mensen zijn. En omdat we met mensen kunnen communiceren.
De spiritualiteit van de spin lijkt me ook erg interessant. Of die van de walvis, die routinematig naar 5 km diepte duikt. Wat heeft die voor belevingswereld ...

Ik neem dus wat afstand van de mens. Ook omdat mensen me iha schromelijk teleurstellen. 
Ze beschikken stuk voor stuk over magnifieke vermogens maar verspillen die grotendeels aan vreten, vechten en fokken. Dierlijk.

15 april 2020

covid

3 feb. 2020 20:02

Als t een pandemie wordt raken nagenoeg alle 7mrd mensen uiteindelijk besmet. 4% van 7mrd = 280mln. Dat is in aantal meer dan de helft van de bevolking van Europa.

Ik heb ook het percentage van 15 gezien. Dan hebben we ruim 1mrd doden te betreuren 😳

2 mrt. 2020 20:27

Vroeger was zo'n griepgolf er ineens. Waar die dan vandaan kwam? Nu kunnen we dat ineens op de voet volgen. Ik vind t wel interessant

13 mrt. 2020 10:34
flatten the curve
Dit zijn we aan t doen. En gezien deze hysterische wereld verbazend gedisciplineerd.

16 mrt. 2020 14:40



17 mrt. 2020 07:41
Dus 'we' streven nu naar groepsimmuniteit. Dat voldoende vitale, jonge mensen het virus weerstaan hebben. Om oudjes te beschermen

17 mrt. 2020 08:02
A small fraction of a large number is still a large number

18 mrt. 2020 10:44

De premier die gezondheidszorg, ouderenzorg, geestelijke gezondheidszorg, justitie, politie, onderwijs en wat-niet-al naar de ratsmodee geholpen heeft, zei het enige dat ie kon zeggen en wordt daarom straks weer herkozen
(tweet)

23 mrt. 2020 22:26

The Hammer and the Dance
Erg overtuigend artikel: strenge coronavirus maatregelen vandaag hoeven slechts een paar weken te duren, daarna hoeft er geen piek van besmettingen te volgen, en dit alles kan gebeuren tegen redelijke kosten, waarbij bovendien miljoenen levens worden gered.
Als we deze maatregelen niet nemen, zullen tientallen miljoenen besmet raken, zullen velen doodgaan, waaronder mensen die om andere reden intensive care hulp nodig hebben, omdat het gezondheidszorgsysteem zal zijn ingestort.

25 mrt. 2020 09:53
Europa doet nu ongeveer "the Hammer", Nederland een rubberhamer, Korea en Singapore zijn begonnen met "the Dance". Amerika gelooft nog in mitigation of zelfs laisser faire. Dat er meerdere 'experimenten' naast elkaar lopen schept straks wel duidelijkheid in het welles nietes over de beste strategie. Maar manoman, wat een ellende ...

28 mrt. 2020 14:16
Ik zit mijn exponentiele functies ook weer s op te rakelen. Maar alles is erg simpel. De groeifactor. Als die groter is dan 1 gaan we hoe dan ook door het dak. Lager dan 1 krijgen we m alleen door sociale isolatie. Maar dat houden we maar even vol. Ik zou zeggen: jongeren eerst, dan dertigers en veertigers met hun kinderen, dan 50+ Maar de oudjes zo lang mogelijk isoleren

29 mrt. 2020 21:18
Het virus is onvermijdelijk. De meesten kunnen dat zelf wel aan. Maar we zitten in isolatie om de ziekenhuiszorg overeind te houden.
Nuchter beschouwd proberen we daar de mensen mee te redden die de ziekte alleen met die zorg kunnen overleven.
Dat is een percentage. Als dat 1% is doen we dit voor 170 duizend Nederlanders. Waaronder mijn moeder.

31 mrt. 2020 10:51
wat ik denk durf ik eigenlijk niet te zeggen. Maar toch maar doe:
Ik denk dat 'we' het niet gaan redden Corona te beheersen.

Corona is here to stay. En we moeten er mee leren leven.
We kunnen wel kiezen. Er is altijd een keuze.
We kunnen kiezen de klap in één keer op te vangen of uit te smeren over een langere periode.

Incasseer je de klap in één keer dan verliezen we veel opa's, oma's en mensen met de domme pech van een zwakkere gezondheid, die we juist met veel liefde verzorgen.

Smeer je t uit over een langere periode dan houden we meer mensen in leven. De mensen die opname in IC zou redden.
Daar doen we het nu allemaal voor.

1 apr. 2020 14:27
De mensen die IC zouden overleven is een percentage van de mensen die er terechtkomen. Als bekend zou zijn wie zouden de anderen geen beslag op de IC capaciteit. Daar moeten we de besmettingsgraad op afstemmen. Op een percentage van een percentage.

Die zg r-waarde moet daarvoor heel dicht bij 1 liggen. Dat betekent dat de intelligente lock down heel lang moet gaan duren.

Daarom denk ik dat het niet gaat lukken.

3 apr. 2020 09:02
Er is onvermijdelijke sterfte. Een klein percentage is met alle mogelijke hulp toch het haasje. Rust in vrede.
Er is ook een percentage dat er wel doorgesleept kan worden. Bij te hoge piekbelasting van IC s komen die -in principe onnodig- te overlijden.
Daar doen we het allemaal voor. En die moeten zo lang mogelijk in isolatie blijven.
Met alle anderen kan groepsimmuniteit opgebouwd worden.
Gefaseerd zou ik dan zeggen. 20ers eerst, dan kinderen met hun (jonge) ouders, dan 50 -65 en ten slotte, heel voorzichtig de oudjes.

1 apr. 2020 16:41
Stel* 1% komt op IC, 10% daarvan overleeft, wekelijks komen er 1000 ic bedden vrij. Dan 'mogen' er wekelijks 100 duizend besmettingen bij komen, om wekelijks 100 mensen te kunnen redden.
Stel* verder, voor groepsimmuniteit moet 60% immuun zijn. Dat zijn in NL 10 mln mensen. Daar zijn 'we' dan 10 mln/100 duizend = 100 weken mee bezig.
Dat is 2 jaar "intelligente lock down". Er zijn dan wel 10 duizend mensen gered.

* vul aub zelf andere getallen in als die beter zijn.

13 apr. 2020 17:07
Ja joh
het is maar een kouwtje. Laat dat virus even lekker tekeergaan en als een herfststorm het dorre hout verwijderen. Het is alleen even doorbijten. En jammer maar helaas voor negen van de tien die gered had kunnen worden maar waarvoor geen plek was. En wat is nou een procent?

Een procent is op wereldschaal een dikke 70 miljoen. Iets meer dan het dodental van de tweede wereldoorlog.

14 apr. 2020 23:29
Wij zijn allemaal kinderen van de welvaart en afgedreven van de ongenaakbaarheid die de natuur in petto heeft.
Het gaat ineens om overleven. En daarvoor offers dragen.
Ons offer, dat we thuis moeten blijven en onze dierbaren niet mogen zien, is een lachertje vergeleken met de (mogelijke) gevolgen die ermee vermeden kunnen worden.
Dus tanden op elkaar en volhouden

15 apr. 2020 08:49
Zo schimmig is het dan ook weer.
Maar het wereldwijde alarm komt niet van getesten maar van een plotselinge overload aan stikkende mensen in de IC zorg. Noem het corona, noem het covid, maar dàt is het probleem.

We kunnen het zo laten. Die mensen allemaal laten stikken (en de kans bestaat dat jij en ik daarbij komen) Dan hopen zich de doden op.

Of je kunt het simpele exponentiële proces intelligent vertragen. En redden wie er te redden valt.

Dan moet Wout de Moor het offer dragen dat hij in de rij moet staan voor de Hornbach


19 mei 2020
Ik hoor nooit hoeveel mensen gered worden door de lockdown. Dan zelf maar s een poging doen met getallen uit de krant.

1/3-e van covid patiënten die opgenomen worden haalt t niet. Dat zou 1,4% zijn van alle geteste gevallen.
Bij overbelasting van IC moeten we dus voor 3×1,4%=4,2% vrezen. Tot bij 60% groepsimmuniteit, bij ca.10 mln NL-ers. Daar 4,2% 
van is 420 000.

De andere 2/3 wordt nu gered.
Lockdown redt dan 2×1,4%= 280 000 NL-ers

Ik kom uit op 280 000 geredden.

Om die getallen in perspectief te plaatsen:
De 2e wereldoorlog kostte 200 000 NL-ers het leven. Op een bevolking van toen 9 mln.: 2,2%
Een ongebreidelde uitbraak van corona zou volgens mijn schatting proportioneel een vergelijkbare impact hebben: 420 000 / 17 mln = 2,4%.

En op deze manier gaat dat 14 jaar duren:

Willen we al die 280 000 blijvend redden moeten er 3/2 × zoveel door IC geloodst = 420 000.
Op topcapaciteit van 1800 IC bedden voor corona en gemiddeld 3w gaat dat 420 000 / (1800 / 3) = 700 weken = bijna 14 jaar duren


Dan moet de IC capaciteit al die tijd op volle toeren draaien. Er moeten dan voortdurend precies genoeg patiënten "aangeleverd" worden.
Niet meer, niet minder.
Bij een zekere besmettingsgraad de R-waarde op 1 houden.

Dat wordt een knap staaltje regelkunst

26 juni 2020
Mijn benadering was [op 19 mei:]
1. Alle 17 miljoen NLers zijn bevattelijk.
2. Groepsimmuniteit treedt op bij 10 miljoen.
3. 1,4% van alle geïnfecteerden (totdat groepsimmuniteit optreedt) zijn gedoemd.
4. 2,8% van alle geïnfecteerden kan er met IC zorg doorgesleept worden, gebaseerd op gegevens dat 2/3e van de patiënten IC-opname overleeft.

26 juni 2020
Steekproeven van Sanquin wijzen erop dat 5% tot 6% van alle NLers geïnfecteerd zijn (geweest). Dat zijn er ca 900 000. (Tussen 850 000 en 1 020 000)
Het officiële dodental was 5000 (nu 6000). Dat zou wijzen op een -onvermijdbaar- sterftepercentage van 0.67% 0,55%.

De oversterfte was echter 9000. Er zijn in het ergste geval 3000 4000 mensen buiten de zorg om gestorven aan covid19.
Waren die zo zwak dat men niet eens de moeite genomen heeft om ze op te nemen komen we op een onvermijdbaar sterftepercentage van 9000 / 900 000 = 1%.
Waren zij echter ook voor 2/3e te redden geweest komt het onvermijdbaar sterftepercentage te liggen op 7000 7666 / 900 000 = 0,78% 0,85%.

De cijfers lopen niet per se synchroon; de conclusies zijn hooguit een ruwe benadering. Maar toch.
Ik moet dan mijn benadering bijstellen.
1. Alle 17 miljoen NLers zijn bevattelijk.
2. Groepsimmuniteit treedt op bij 10 miljoen.
3. tussen 0,78% 0,85% en 1% van alle geïnfecteerden (totdat groepsimmuniteit optreedt) zijn gedoemd.
4. Tussen 1,56% 1,70% en 2% van alle geïnfecteerden kan er met IC zorg doorgesleept worden, gebaseerd op gegevens dat 2/3e IC-opname overleeft.

Dan redden we "samen", met flatten-the-curve, lockdown en 1,5m-samenleving, tussen 156000 170000 en 200000 mensen.

Dat duurt dan tussen
(170000 × 3/2) / (1800 / 3) = 425 weken = 8 jaar en 2 maanden, en
(200000 × 3/2) / (1800 / 3) = 500 weken = 9 jaar en 7 maanden ...
13 augustus 2020
Spaans onderzoek meet "Seroprevalence 5·0%" in de Spaanse bevolking en concludeert: "Despite the high impact of COVID-19 in Spain, prevalence estimates remain low and are clearly insufficient to provide herd immunity. This cannot be achieved without
accepting the collateral damage of many deaths in the susceptible population
and overburdening of health systems.
In this situation, social distance measures and efforts to identify and isolate new cases and their contacts are imperative for future epidemic control."

Het hele onderzoek is alleen maar gedaan om "die 5%" vast te stellen. Die conclusie kan ik niet goed onderbouwd zien. Politiek dus.

Dat Spanje zwaar getroffen is zegt in absolute zin niet zoveel. 280k besmettingen is een druppel op een bevolking van 47000k ( = 47 mln) zoals je zei.

"5%" zegt vooral iets over het tempo.
De metingen zijn begin mei 2020 gedaan. Toen was de epidemie een maand of 3 aan de gang.
Bij gelijkblijvend gemiddeld tempo is 5% in 3 maanden = 60% in 3 jaar.
Bij 60% zou groepsimmuniteit optreden, meen ik.

Dat tempo moet laag blijven ivm. "overburdening of health systems". Maar hoog om er zo snel mogelijk doorheen te komen. En "collateral damage of many deaths in the susceptible population" voorkomen door ze gedurende die tijd zo veel mogelijk af te schermen.

Maar dat is mijn mening.
30 november 2020:
Groepsimmuniteit na 10 maanden anderhalf miljoen mensen (RIVM van Dissel) In dit tempo duurt het 5,5 jaar voor de benodigde 10 miljoen. Reken maar na

https://twitter.com/Greald/status/1333688411249631235?s=19


24 februari 2021


Sanquin heeft tamelijk nauwkeurige besmettingscijfers (nu ongeveer 1,5 miljoen) en het aantal doden kennen we ook (15 000). Dat is 1%. Met zorg intact.

Dan blijkt vrij consequent dat 2/3 ziekenhuisopname overleeft.
Wordt de zorg overspoeld zijn we die ook kwijt. Dan wordt het sterftecijfer 3%.

Een ongebreidelde epidemie zou 3% van 17 mln Nederlanders het leven kosten: 500 000.
Die kunnen we grotendeels redden met bevolkings-vaccinatie. Met alleen lockdowns kan de zorg zo'n 340 000 het leven redden.

Daar doen we het allemaal dus voor.



2 maart 2021
Ik heb een rekenhulpje gemaakt waarmee je de corona epidemie zelf kunt uitrekenen: https://ghvernuft.nl/os/coronawet.html
Houd toch het doel in het oog : het gaat er om dat de zorg niet overbelast raakt, remember? Verspreiding op zich is niet erg en bovendien onvermijdelijk. Gevaccineerden worden echter minder ziek, dus belasten het zorgsysteem minder

Wovon man nichts zu sagen hat, davon musste man schweigen

We praten over een nieuw virus waarvan nog niets bekend was.
Een grillig virus ook nog s. De één merkt niks, de ander gaat er dood aan. Hoe breed kan je spectrum zijn?
Sommige middeltjes leken te werken. Maar moeilijk aantoonbaar, vanwege dat brede spectrum. Dus de werkelijke deskundigen hebben meer bewijs nodig. Zolang hoor je die er dus niet over.
De andere 17 miljoen wel. Die schreeuwen moord en brand. Over censuur en zo.

En dan de antivaxers.
Vast en zeker dat vaxinaties nadelen hebben. Dat is dan maar het offer dat we allemaal moeten nemen voor het grote geheel. En in dit geval gaat helemaal op dat 1% het bederft voor de rest.

Verder zie je dat mensen vooral hun meningen baseren op hun eigenste belang. Die hun feestjes belangrijker vinden dan de mensenlevens die nog gered moeten worden.
Davon kann ich nur kotzen

18 januari 2020

aap typt meesterwerk

Een analogie die wel gebruikt wordt om de evolutietheorie in twijfel te trekken.

Tolstoj's boek Anna Karenina is zo'n meesterwerk. Het bevat ongeveer 250 000 letters en leestekens, stel 26 + 4 = 30 verschillende.
De kans dat een aap het in 1× zou typen is 1/30250 000  = 1/10369 000. Een onnoemelijk kleine kans.

Zo werkt de evolutie echter niet. 
Hoe dan wel?

Volgens de evolutietheorie is elke generatie een experiment dat een leven lang op de proef gesteld wordt. Wordt t goedgekeurd dan mag het door voor de volgende ronde. Anders is het einde verhaal.

Wij zijn stuk voor stuk het (tijdelijke) sluitstuk van alle generaties voor ons. Tot zo ver allemaal geslaagde experimenten.
Daar mogen we elkaar mee feliciteren.

Hoeveel generaties zijn dat er, sinds de oercel? Waar het mee begon, 3 500 000 000 jaar geleden.

Om daar een schatting van te maken neem het gegeven dat eencelligen gemiddeld elke 20 minuten splitsen. Dat zijn 72 per dag. In 1 jaar ongeveer 25 000 generaties; in 3 miljard jaar 75 000 000 000 000.

Het is een schatting. Zouden eencelligen zich gemiddeld elke 200 minuten splitsen, zouden we na 3 miljard jaar 7 500 000 000 000 generaties eencellige voorouders hebben. Een nul minder, maar met zo veel nullen is de invloed ervan gering.

Na ongeveer 3 miljard jaar kwamen de meercelligen in onze stamboom. Een half miljard jaar geleden. Meercelligen planten zich veel minder vaak voort.

Stel gemiddeld eens per jaar. Dan hebben we in totaal 75 000 500 000 000 generaties. Zouden het er 10 per jaar zijn: 75 005 000 000 000. Zelfs gemiddeld 100 of zelfs 1000 keer per jaar zet nog niet veel zoden aan de dijk.

Het aantal generaties meercelligen valt in het niet, zeker tegen de onzekerheid in het aantal generaties eencelligen.

75 000 000 000 000 generaties zijn 75 000 000 000 000 experimenten. 75 biljoen geslaagde experimenten achtereen. Ononderbroken.


75 met 11 of 12 nullen. Dat is veel. 
Maar nog lang niet zo veel als 10 met 369 000 nullen, wat die aap in 1× nodig had voor Anna Karenina.
Hoe zou onze aap, analoog aan de evolutietheorie, Anna Karenina dan wel typen?
Dan zou elke letteraanslag eerst 'goedgekeurd' moeten worden om op papier terecht te komen.

Elk van de 250 000 letters en leestekens is een -achteraf- geslaagd experiment - analoog aan een generatie in de evolutie.

Voor elk van de 250 000 letters en leestekens heeft de aap 30 kansen. Na gemiddeld 21 pogingen is een letterexperiment van onze aap geslaagd. Hij heeft het dus in 5 750 000 aanslagen al klaar.

Vergeleken met 5750 duizend is 75 biljoen enorm. De kans dat een aap, volgens de regels van de evolutie, Anna Karenina typt is dan 13 miljoen keer groter.