Kapitalisme is het systeem dat komt van van 'laisser faire' - Frans voor 'laten gaan'. En daarmee meteen ook het makkelijkste systeem om in te richten - je hoeft er niets voor te doen. Iedereen vrij laten gaan om een handeltje te beginnen, zo gauw die daar een kans voor ziet.
(Je kunt een handeltje beginnen door iets te verkopen. Een product of een dienst. Bijvoorbeeld een dienst als jouw arbeid. Dat is wat werknemers verkopen.)
Wie een handeltje begint, of werk aanneemt, doet dat om geld te verdienen = winst maken. Want winst is opbrengsten minus kosten. Dus wie winst met z'n/d'r handeltje maakt wordt rijker = ziet z'n/d'r vermogen 'groeien'.
Zodra genoeg handel(tje)s winst maken groeit de 'economie'. Het best zou het zijn als iedereen winst zou maken - welvaart heet dat. De economie groeit dan automatisch mee.
Wil je niet dat de economie groeit dan wil je eigenlijk dat iedereen precies quitte draait. Maar wie wil nou quitte draaien? Dan doe je alles net voor niks. Dan kun je t net zo goed niet doen. (Niet voor geld tenminste.)
Of je wilt -als je niet wilt dat de economie groeit- eigenlijk dat er net zo veel verlies als winst gemaakt wordt. Maar verlies maken kun je maar een tijdje volhouden. Anders dan winst ...
In een niet-groeiende economie krijg je dus onvermijdelijk uitvallers: faillissementen en werkelozen. Daartegenover blijven steeds minder partijen wel winst maken. En hun winsten nemen zelfs toe. Ze worden steeds rijker. Het mechanisme van ongelijkheid draait volop.
Waarom zou je eigenlijk niet willen dat de economie groeit? Omdat we de wereld er mee bederven.
Duh.
Maar dat geldt voornamelijk voor producten. Goederen. Productie van goederen heeft grondstoffen nodig en brandstoffen. Met fabrieken en vervuiling.
We kunnen echter ook diensten verkopen. Mensen blij maken door iets te dóen. Met zo min mogelijk hulpmiddelen, maar wel met handen en hoofd, met hart en ziel, en met lijf en leden. Diensten hebben in principe geen grondstoffen nodig. Daar kun je de economie eindeloos mee laten groeien.
Toevallig hebben we met internet een technologie waarmee je spotgoedkoop spectaculaire diensten kunt leveren.
Maar dan nog ...stuiten we op een andere grens waar we kapitalisme binnen moeten houden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten