Eliyahu Goldratt beschrijft in "The Goal" (1986) zijn theory of constraints: dat processen bottlenecks hebben waaraan prioriteit gegeven zou moeten worden.
Als ik Allen (David Allen, Getting Things Done, 2001) goed begrijp helpt hij bepalen hoe netwerkers in de netwerkeconomie prioriteit aan processen kunnen toekennen waarvan ze zelf de bottleneck zijn.
Martijn Aslander vroeg mij laatst: "zou je kunnen zeggen dat wat Het Doel is voor procesoptimalisatie is in bedrijven, GTD kan doen voor individueen? En dat GTD een eigentijdse versie vormt van Het Doel, maar dan toegespitst op de informatie- en netwerksamenleving?"
Goldratt ziet processen als deelprocessen in serie. Zijn 'doel' is het optimaliseren van het hoofdproces dat hij ziet als een keten van deelprocessen. Omdat een ketting zo sterk is als de zwakste schakel dringt hij er op aan de zwakste schakel te identificeren en die te versterken.
Allen ziet dan processen parallel die door de bottleneck van de netwerkers geperst worden. In de metafoor blijvend, gaat hij juist uit van individuele schakels, waaraan meerdere ketens verbonden zijn. Hij maakt zich minder druk over de ketens maar geeft aan hoe een schakel te versterken.
Aanbevolen post
Mijn politieke programma op 1 A4-tje
Als Geert het kan, kan ik het ook, dacht ik, dus: Samenleven is het alternatief voor ieder-voor-zich-met-het-recht-van-de-sterkste-als-ge...
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
-
Gedurende een jaar of 50 legt 1 boom -bijvoorbeeld een eik- grofweg 1 ton CO 2 per jaar vast. Bovengronds. Het komt overeen met d...
-
Mark Rutte wil bezuinigen. Dat wil de VVD altijd wel want ze vinden de staatsschuld altijd te hoog. En nu is de staatsschuld wel erg ver opg...
-
https://www.facebook.com/notes/greald-henstra/multiversa/10207454972633604 Het stond nu ook in de krant. Fysici vonden al een tijdje gelede...
2 opmerkingen:
Voor mij is TOC meer dan alleen procesoptimalisatie. Zo is het inderdaad wel begonnen, in productieprocessen zoals beschreven in 'Het Doel'.
Maar inmiddels is TOC veel meer dan dat. Behalve in andere bedrijfsprocessen (marketing, sales, logistiek, projectmanagemnt) is TOC ook zeer toepasbaar in het onderwijs (www.tocfe.nl), maar ook in coaching van jezelf of anderen. Ik zie GTD als een tool voor zelforganisatie, en als zodanig een goed instrument als onderdeel van een TOC benadering. GTD is dus zeker niet zomaar e vervangen door GTD! Op mijn blog kun je meer lezen over TOC in bedrijven. En wie weet later ook over TOC en coaching!
Groet,
Fred Wiersma
@fred wiersma: ook in andere sectoren dan fabricage is sprake van processen, bijv onderwijsprocessen. Door die te analyseren kun je ze met TOC goed verbeteren. Dat is de praktische kracht van deze theorie.
Een reactie posten