Veel mensen zijn voortdurend bezig om te zoeken naar manieren om met zo min mogelijk moeite zo veel mogelijk geld binnen te harken. Het zijn niet alleen de sluwe ondernemers die dat gedrag vertonen. Het is heel menselijk.
Het klopt natuurlijk niet. Want geld staat voor waardering. Eigenlijk wil men dus gewaardeerd worden voor iets dat men niet gedaan heeft.
Eén effect is geldontwaarding. We bederven met ons allen de waarde van de Euro.
Een ander effect is dat we de sfeer verzieken. Door zo min mogelijk te willen doen voor zo veel mogelijk geld krijgt de klant een teleurstelling te verwerken. Telkens een kleine teleurstelling. Op zich net niet groot genoeg om je over op te winden, maar door de voortdurende opeenstapeling gaan we mekaar steeds meer in de weg zitten.
Ik heb het gevoel dat dat de reden is voor het algemene onbehagen dat door het land, door Europa, en door de wereld waart.
Maar het staat ieder vrij om dat om te draaien. Een klein stapje méér doen dan verwacht wordt. Je klanten verrassen.
Dan zijn ze positief blij met je dienst en daar word je zelf ook blij van. Mijn ervaring. Ze zijn dan zelfs geneigd je meer te betalen dan je gevraagd hebt.
Aanbevolen post
Mijn politieke programma op 1 A4-tje
Als Geert het kan, kan ik het ook, dacht ik, dus: Samenleven is het alternatief voor ieder-voor-zich-met-het-recht-van-de-sterkste-als-ge...
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
-
Gedurende een jaar of 50 legt 1 boom -bijvoorbeeld een eik- grofweg 1 ton CO 2 per jaar vast. Bovengronds. Het komt overeen met d...
-
Mark Rutte wil bezuinigen. Dat wil de VVD altijd wel want ze vinden de staatsschuld altijd te hoog. En nu is de staatsschuld wel erg ver opg...
-
https://www.facebook.com/notes/greald-henstra/multiversa/10207454972633604 Het stond nu ook in de krant. Fysici vonden al een tijdje gelede...
4 opmerkingen:
Als ondernemers iemand vinden die ze het geld dat ze vragen willen betalen dan is het die andere partij dat blijkbaar waard. Waarde is subjectief. Is het product of de dienst van deze ondernemer inderdaad een teleurstelling dan zal hij niet veel klanten zien terugkeren.
Geldontwaarding krijg je door geld bij te drukken. De ECB met zijn opkoopbeleid ontwaardt o.a. de euro.
Het echte probleem is dat je geld wordt afgepakt dat door derden aan hun favoriete dingen wordt uitgegeven.
Het punt @gnoborg is dat er een zekere tolerantie is in wat we nog net accepteren als 'redelijke prijs'. Met ons allen rekken we die tolerantie steeds verder op. Met als genoemde effect geldontwaarding.
Dat komt ook door er extra van bij te drukken. Maar geld wordt niet alleen gemaakt door één of andere geldauthoriteit maar veel vluchtiger door ons allemaal. In de vorm van huizenprijzen bijvoorbeeld - het huis staat daar onveranderd maar stijgt wel in waarde? Of stijging van aandelenkoersen, voor een deel te rationaliseren met koerswinstverhoudingen, maar voor het grootse deel vooral omdat iedereen dat wil.
Dat blijkt nu wel na jaren van geldverruiming door de ECB, die maar niet tot inflatie = geldontwaarding wil leiden.
De kracht van de massa is te groot. Ik moet altijd denken aan https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Het_monster_Trotteldrom
Het is juist het ECB geld dat de aandelen markt op gaat en die prijzen opdrukt. De fysieke goederen blijven nog even gespaard, maar dat komt ook nog wel.
Ik huur verlopig nog wel even, huizenprijzen zijn veel te hoog. Prijzen worden vastgesteld door vraag en aanbod en dus wat de gek ervoor geeft. En er zijn veel gekken en ze jagen elkaar allemaal op. Dit is geen geldontwaarding dit zijn mensen die dingen niet op waarde schatten.
Je mag ze van mij ook gekken noemen. Maar we doen er allemaal aan mee. Dus zijn we allemaal gek. En daar kan ik dan ook wel weer in meegaan.
Neemt niet weg dat we het samen doen, en dus ook samen weer moeten ondoen
Een reactie posten