bezuinigen voor Jip en Janneke

Mark Rutte wil bezuinigen. Dat wil de VVD altijd wel want ze vinden de staatsschuld altijd te hoog. En nu is de staatsschuld wel erg ver opgelopen.
Dat hebben de socialisten gedaan. Dat hebben ze altijd gedaan maar dit keer heeft minister Wouter Bos het gedaan om de banken te redden.

De banken moesten gered worden omdat ze op bijna al het geld van bijna alle mensen passen. Als de banken niet gered werden zouden alle mensen al hun geld kwijtraken. Want de banken hadden niet goed op het geld van de mensen gepast; ze hadden er domme dingen mee gedaan. Ze dachten dat ze met die domme dingen veel geld konden verdienen maar ze hebben er juist veel geld mee verloren.
En dat willen ze terug.

Minister Wouter Bos heeft ze dat gegeven. Eventjes maar: ze zouden het wel weer teruggeven. Maar nu zeggen ze dat ze dat niet meer terug kunnen geven. Het is te veel. Dus bleef minister Wouter Bos met de strop zitten: als hoge staatsschuld.

De VVD wil die staatsschuld wegbezuinigen.
Dat gaan ze doen met belastinggeld: het geld dat de mensen allemaal aan de regering moeten betalen.
Eigenlijk betalen we de regering allemaal om dingen te doen die we nuttig vinden: politie en soldaten betalen om ons te beschermen, dijken bouwen, scholen voor de kinderen betalen, oude en zieke en arme mensen verzorgen, enzovoorts.

Maar de VVD betaalt er de staatsschuld mee die ontstaan was omdat de banken domme dingen gedaan hadden met ons geld.
De VVD betaalt zo eigenlijk de domme banken met geld van ons allemaal. En de banken kunnen gewoon doorgaan met domme dingen doen met het geld dat we overhouden.

Reacties

Hans Eilering zei…
Als je de complexe werkelijkheid reduceert tot Jip en Janneke niveau dan is het risico levensgroot dat je de verkeerde conclusies trekt. Zo ook hier. Banken en andere financiele instellingen hebben (op 1 na) hun financiele ondersteuning terugbetaald aan de Nederlandse staat (inclusief de enorme woekerrente van miljarden) De NL-belastingbetaler heeft hier enorm aan verdiend.

De hoge staatschuld wordt veroorzaakt door een structureel te hoog kostenniveau. Het is a-sociaal om hiermee door te gaan en de schuld in de schoenen te schuiven van de komende generaties. Oh ja, bezuinigen doet zeer en de keuzes zijn lastig
Greald zei…
Toen dit geschreven werd was er nog geen sprake van terugbetalen. Woekerrentes? Een koekje van eigen deeg - wie zn billen brandt moet op de blaren zitten. Bovendien is de aangerichte schade zo immens, daar mag de samenleving best wat genoegdoening voor hebben.

De sector (=de banken voor Jip en Janneke) lijkt er echter niet echt mee te zitten. Ze hebben hun gedrag nog steeds niet veranderd. Ze hebben er niets van geleerd; de klappen zijn dus niet hard genoeg geweest.
Greald zei…
Als de staatsschuld structureel te hoog zou zijn moet er bezuinigd worden en ja dat doet pijn.

Maar was de staatsschuld wel te hoog toentertijd? Bos en Balkenende hadden de begroting juist mooi op orde (incl rente en aflossing van de staatsschuld).

En waarom moet bezuinigen betekenen dat studenten, kunstenaars, zieken en behoeftigen en bejaarden de rekening moeten betalen?
Terwijl hardrijders er 130km/u-racestroken bij krijgen - gratis (want we gaan geen rekeningrijden, ondanks dat 65% van de bevolking dat, volgens ANWB-enquete, best redelijk vindt) en de villasubsidie gewoon door gaat.

Nee, met dit kabinet hebben de rovers van rechts hun slag geslagen. Zo ziet het eruit als ze hun vingers aflikken.

Populaire posts van deze blog

Mijn politieke programma op 1 A4-tje

de held, de kampioen en de lafaard

Wisdom of crowds; aantekeningen bij het boek van Surowiecky (James)