Aanbevolen post

Mijn politieke programma op 1 A4-tje

Als Geert het kan, kan ik het ook, dacht ik, dus: Samenleven is het alternatief voor ieder-voor-zich-met-het-recht-van-de-sterkste-als-ge...

13 mei 2008

wiki's en meningen

"Een wiki is een applicatie of (web)toepassing, waarmee webdocumenten gezamenlijk kunnen worden bewerkt." Het idee is dat meerdere mensen aanwijzingen hebben over het onderwerp van zo'n document. Die brengen ze daar dan in samen.

Zolang het daarbij gaat over feitelijke zaken heeft dat kans van slagen. 'Een olifant is immers een olifant en niet een eend'. Natuurlijk zullen er allerlei misverstanden over bestaan en uit de weg geruimd moeten worden. Maar uiteindelijk komt een steeds vollediger beeld van die 'olifant' tot stand.
Alle aanwijzingen bevatten een kern van waarheid en centreren zich daarom rond een zeker gemiddelde.

Anders wordt het wanneer men gezamelijk een mening in een wiki wil vormgeven.
Meningen kunnen alle kanten opgaan; zij zijn een kwestie van smaak en onderhevig aan allerlei emoties. Zij centreren zich dus niet (altijd) rond een gemiddelde.
Over 'grenzen' bijvoorbeeld kunnen we de mening hebben dat ze 'gesloten moeten zijn', maar net zo goed dat ze 'geopend moeten zijn'. En allerlei nuances daar tussenin.
Waar meningen uiteenlopen kan een wiki dus eigenlijk alleen maar uitmonden in eindeloze discussies.

In het geval men toch in een wiki samen wil werken aan meningsvorming moet het uitgangspunt omgevormd worden naar een feitelijkheid.
In het voorbeeld zou samengewerkt kunnen worden aan 'de invloed van open resp. gesloten grenzen'.
Of men zou kunnen inventariseren wie welke mening is toegedaan. Of welke factoren daartoe aanleiding geven.
Zijnsoordelen dus, geen waardeoordelen.

Interactieve (internet)-instrumenten kunnen echter wel degelijk een rol spelen om tot waardeoordelen te komen. Zij zijn bij uitstek geschikt om meningen te peilen.
Het gaat echter meer om het (kwantitatieve) draagvlak dan om de (kwalitatieve) formulering er van.

2 opmerkingen:

Remco Kouwenhoven zei

HI Greald, leuk stukje. Hoe kijk jij aan tegen politieke meningsvorming dmv wiki's? Zoals Verdonk probeert te doen.

Greald zei

Mijn politieke mening in het midden latend vind ik Verdonk d'r pogingen om via wiki's tot politieke meningsvorming te komen lovenswaardig. Maar ik denk niet dat het gaat werken.

Ten eerste staat(/stond) haar wiki open voor iedereen. Dus ook voor haar politieke tegenstanders. Koud kunstje voor hen om elk item van een tegenmening te voorzien.

Maar ook als ze de toegang tot haar wiki zou beperken tot haar aanhangers gaat het fout. Want hoewel de meningen dan dichter bij elkaar liggen zullen er toch altijd discussies blijven.
En daar komt niet gauw een eensluidende tekst uit naar voren.

Er is overigens ook niets tegen het voeren van discussies. Maar een wiki is voor dit soort niet discussies het meest geschikte instrument.