theory of constraints in de netwerkeconomie

Eliyahu Goldratt beschrijft in "The Goal" (1986) zijn theory of constraints: dat processen bottlenecks hebben waaraan prioriteit gegeven zou moeten worden.
Als ik Allen (David Allen, Getting Things Done, 2001) goed begrijp helpt hij bepalen hoe netwerkers in de netwerkeconomie prioriteit aan processen kunnen toekennen waarvan ze zelf de bottleneck zijn.

Martijn Aslander vroeg mij laatst: "zou je kunnen zeggen dat wat Het Doel is voor procesoptimalisatie is in bedrijven, GTD kan doen voor individueen? En dat GTD een eigentijdse versie vormt van Het Doel, maar dan toegespitst op de informatie- en netwerksamenleving?"

Goldratt ziet processen als deelprocessen in serie. Zijn 'doel' is het optimaliseren van het hoofdproces dat hij ziet als een keten van deelprocessen. Omdat een ketting zo sterk is als de zwakste schakel dringt hij er op aan de zwakste schakel te identificeren en die te versterken.
Allen ziet dan processen parallel die door de bottleneck van de netwerkers geperst worden. In de metafoor blijvend, gaat hij juist uit van individuele schakels, waaraan meerdere ketens verbonden zijn. Hij maakt zich minder druk over de ketens maar geeft aan hoe een schakel te versterken.

Reacties

Fred Wiersma zei…
Voor mij is TOC meer dan alleen procesoptimalisatie. Zo is het inderdaad wel begonnen, in productieprocessen zoals beschreven in 'Het Doel'.

Maar inmiddels is TOC veel meer dan dat. Behalve in andere bedrijfsprocessen (marketing, sales, logistiek, projectmanagemnt) is TOC ook zeer toepasbaar in het onderwijs (www.tocfe.nl), maar ook in coaching van jezelf of anderen. Ik zie GTD als een tool voor zelforganisatie, en als zodanig een goed instrument als onderdeel van een TOC benadering. GTD is dus zeker niet zomaar e vervangen door GTD! Op mijn blog kun je meer lezen over TOC in bedrijven. En wie weet later ook over TOC en coaching!

Groet,
Fred Wiersma
Greald zei…
@fred wiersma: ook in andere sectoren dan fabricage is sprake van processen, bijv onderwijsprocessen. Door die te analyseren kun je ze met TOC goed verbeteren. Dat is de praktische kracht van deze theorie.

Populaire posts van deze blog

Mijn politieke programma op 1 A4-tje

de held, de kampioen en de lafaard

Wisdom of crowds; aantekeningen bij het boek van Surowiecky (James)